JULBAKET
- Lakritskolan - otroligt god och seg, receptet hittar ni här
http://www.recept.nu/jul-med-ernst/ernst-kirchsteiger/lakritskola/
- Rockey road fudge - min personliga favorit! jag följde följande recept men la till dumle-bitar också, så gott!
http://www.recept.nu/rocky-road-med-kondenserad-mjol/
- Safffranshavrebollar - var något nytt jag aldrig smakat men det blev väldans goda! receptet hittar ni här:
http://blogg.veckorevyn.com/fridasbakblogg/2015/11/18/havrebollar-med-saffran/
- Pepparkakscheesecake med vitchoklad - Fantastikt god! receptet hittar ni här:
http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/pepparkakscheesecake-med-vit-choklad/
- Cakepops med smak av oreos - Busenkla att göra och väldigt goda!
recept:
1 paket oreos
100 gram phialdelphiaost
skalet från 1 apelsin
100 gram choklad
Mosa oreokakorna till små smulor, blanda med philadephiaosten och apelsinskalet till en smet. Rulla små bollar och lägg i kylen. Smält sedan chokladen, doppa en pinne lite i chokladen och stick ner i en liten boll. Doppa sedan hela bollen i chokladen och ställ på en tallrik. Ställ sedan i kylen fram till servering.
- Saffransbullar - Till de båda olika slags bullarna gjorde jag samma goda deg! En ganska kladdig deg men ger safftiga bullar!
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 gram saffran
1 nypa salt
2 dl socker
250 gram kesella
150 rumsvarmt smör
1 ägg
ca
10-14 dl mjöl
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Tillsätt den till jästen så den löser sig. Tillsätt salt, socker, saffran och blanda. Tillsätt kesella, ägg, smöret i bitar och blanda. Tillsätt hälften av mjölet och låt degen jobbas ihop. Tillsätt lite mer mjöl tills du tkr du har en fin glansig deg. Hellre lite för lite mjöl än lite för mycket, man vill inte ha torra bullar. Låt degen jäsa i 40 minuter.
Mandelmassefyllning:
100 gram mandelmassa
25 gram smör
2 msk socker
Vitchoklad-gömma:
150 gram vitchoklad
75 gram smör
2 msk socker
Blanda ihop fyllningarna i skålar. Riv mandelmassan först, och hacka chokladen fint.
Jag bredde min mandelmassafyllning på hälfte av degen och gjode flätade/snurrade bullar. Penslade sedan med ägg och hade pärlsocker och mandelspån på. I vitchoklad-gömma bullarna tog jag lite fyllning och la i mitten av en klumo deg och rullade den sedan med kupad hand till en boll. Penslade med ägg. Lät bullarna jäsa i ca 30 min till. Sedan gräddade jag bullarna på 225 grader i ca 10-12 minuter. Med vitchoklad-gömma bullarna lär jag dem svalna sedan penslade jag dem emd smält smör och doppade dem i strösocker. Super-mums!