Blåbärs-biskvier
När jag och min stora-syster var små gick hon på dansskola varje söndag. Medans hon dansade brukade jag och mamma gå till något jag älskade. Vi brukade gå på konditori, eller "kondis" som mamma alltid sa. Det låg en konditori på ett hörn på gatan precis bredvid dansen vid vasaparken i Sthlm. Där hade dem allt möjligt, bullar, kakor, tårtor och kondis-bitar! Min personliga favorit var alltid biskvierna! En kondisbit bestående av mandelbotten, smörkräm toppad med choklad. Mums! Idag bakade jag blåbärsbiskvier, och jag måste få säga, de blev himmelskt goda! Dessa måste ni baka!






Receptet på mina blåbärs-biskvier
botten:
200 gram mandelmassa
0,5 dl socker
1 äggvita
smörkräm:
150 gram smör
1,5 dl florsocker
ca 1 dl blåbär (som jag kokar upp med lite vatten och sedan silar så det blir ev puré)
1 tsk vaniljsocker
toppen:
200 gram ljus choklad
lite vitchoklad för mönster
kokos/nötter/mandel om man vill
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan i en bunke, tillsätt socker och äggvitan. Blanda detta och klicka sedan ut till små högar på bakplåtspapper på plåt. Jag gjorde ca 12 medelstora. Grädda sedan bottnarna i ca 12 minuter tills de fått lite färg. Låt bottnarna svalva helt.
Blanda rumsvarmt smör med florsocker, blåbärspuré och vaniljsocker. Tänk på här att blåbärna ska helst inte vara så vattniga! då skär sig smörkrämen.
Toppa sedan varje botten med smörkräm och toppa den lite uppåt i mitten. Ställ biskvierna i frysen ett tag.
Smält chokladen. Antingen i vattenbad eller i en djup, bred kopp i mikron. Chokladen ska vara smält men inte för varm. Ta ut biskvierna och doppa en i taget i chokladen! Ställ dem på en tallrik och ha på kokos, nötter eller mandel om du vill. Vänta till biskvierna stelnat. Smält sedan lite vitchoklad och dekorera om ni vill!