Semifreddo - med apelsincurd och crunch


Igår hade vi halv åtta hos oss med fyra kompisar. Jag styrde ju då efterätten och det fick bli semifreddo, en italensk krämig glass som man inte behöver glassmaskin till. Till den blev det en syrlig apelsincurd och crunch uppepå det, en väldigt god efterätt.
Semifreddo för 6 personer
6 ägg
4,5 dl grädde
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker/vaniljpulver
0,75 dl florsocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker, florsocker och grädde i en annan bunke till en fluffig vit smet. Vänd sedan ner äggviteskummet i smeten och rör runt till en slät smet. Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 6 timmar. Busenkelt!
apelsincurd
4 äggulor
1,5 dl socker
rivet skal och saften från två apelsiner
(saft av en citron om man vill ha lite syrligare)
50 gram smör
Värm upp äggulor, socker och saften från apelsinerna i en kastrull under konstant omrörning. När krämen börjar tjockna ta bort kastrullen från plattan och ha i smör och rivet skal. Rör om till en slet curd. Häll upp den i en skål och ställ i kylen.
crunch
25 gram smör
ca 1 dl vetemjöl
2 msk socker
ca 0,5 dl havregryn
Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Smula degen i lagom stora smulor på en plåt. Grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 5-6 minuter.
När det är dags för servering kula upp glassen (som måste stått framme en liten stund innan) i skålar/glas. Häll lite apelsincurd över och strö till sist lite crunch över. Vill man kan man också ha lite apelsinklyftor i.