pakanelen.blogg.se

Att baka är ju bland det bästa som finns. En oändlighet av kreativitet. Så välkommen till min bakvärld, där man är lite, på kanelen.

Bullar bullar bullar

Publicerad 2015-09-13 21:36:00 i Allmänt,

 

Att baka bullar

Att baka bullar är något som står mig varmt om hjärtat. Det är något spännande med att få göra en perfekt deg, som sedan får jäsa, kavlas ut, och fyllas med någon god fyllning och formas till snäckor eller flätade kringlor. Men om man börjar med tips vid bullbak, har jag några jag alltid tänker på:

-       Gå mycket på känsla, står det 12 dl vetemjöl måste degen inte ha det, titta på degen, behöver den mer mjöl? Finns inget så ledsamt som en torr, för mjölrik deg.

-       Smält inte smöret med mjölken! Som det står i de flesta recept. Då kräver degen ännu mer mjöl. Lägg istället ned bitar av smör i degen.

-       Använd gärna köksmaskin. Degen blir bättre arbetad och det är enklare att arbeta in mjölet. 

-       Ha gärna både lite kardemumma och vaniljsocker i degen, det blir mums…

-       Jäs gärna degen under duk i ugnen inställd på 25 grader, då får degen mysa alldeles själv i värmen. Fungerar väldigt bra i exempelvis mitt kök där det drar lite kallt.

-       Om du vill ha lite högre bullar, och om du äger en muffinsplåt, lägg bullarna i formar i muffinsplåten så stiger bullarna på höjden.

Okej men recept då, Matildas bästaste kanelbullar:

Deg:

25 g jäst

3 dl mjölk

50 gram smör/margarin

1 ägg

½ dl socker

en nypa salt

lite kardemumma

lite vaniljsocker

och ca 10 dl mjöl, men som sagt, gå på känsla!

 

Fyllning:

Smör

Kanel

Kardemumma

Socker

eller kanske

smör

äpplebitar

socker

kanel

eller kanske

smör

socker

vaniljsocker

 

Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm sedan mjölken i en kastrull till fingervarmt.

Häll sedan ned lite mjölk så jästen löser sig, häll sedan i all mjölk. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker, kardemumma och blanda.

Ha sedan i rumsvarmt smör i bitar och ägget. Häll sedan i lite mjöl, kanske runt 5 dl och blanda. Kör du med köksmaskin så låt den gå en stund, låt den arbeta degen.

Sedan fortsätter du hälla på mjöl, lite i taget och se hur degen utvecklas. När degen är glansig, mjuk och lite klibbig fortfarande, så tar du upp den ur bunken. Knåda den lite med lite mjöl på bänken och lägg den sedan under en bakhandduk, så den får mysa till sig till dubbel storlek, ca 35-45 min.

Sedan tar du ut degen, knådar den och delar upp den för utbakning. Vid utbakningen kan man egentligen göra vad man vill. Det enklaste är att kavla ut degen till en stor rektangel, smeta på fyllningen och sedan rulla ihop degen till en rulle, som sedan skärs i bitar och läggs i formar, som snäckor. Annars kan man kavla ut en bit av degen till rektangel, smeta på fyllningen, och sedan skära ca 2 cm tunna remsor som man snurrar kring två fingrar och sedan över och in under, så blir det en snurrad kringla. För ännu en svårighetsgrad, kan rektangeln med fyllning skäras till mindre rektanglar och sedan tre stycken remsor men låt dem sitta ihop en liten bit längst upp. Fläta sedan remsorna till en fläta och snurra flätan runt fingrarna, över och in under, så har du en flätad kringla. Efter utbakning, sätt på ugnen på 250 grader, sen får bullarna vila ytterligare under duk (behöver inte vara i ugnen nu) i ca 30 min. Pensla sedan med ägg och häll på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter, ta ut dem när de är gyllenbruna.

Att göra en längd:

Kavla ut hela degen till en stor rektangel, smeta ut fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Klipp sedan med lite vinkel hack ner i rullen, inte hela väggen ner dock och vik hacken åt olika håll. Grädda hela rullen/längden i ugnen i ca 12 minuter! 

Om

Min profilbild

Matilda

En bak-tokig 23åring som till vardags pluggar medicin, men gillar att lägga mycket tid och energi på bakning. välkommen till min bak-värld.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela