Morot- och rödbetskaka



Morotskaka är bland den godaste fikan jag vet. Igår testade jag att göra en morotskaka men med röbetor i också. Det var spännande att testa något nytt och rödbetor ger en sån fin rosa färg! kakan blev väldigt saftig och god! röbetor ger en lite matigare smak men blev gott med philadephia-toppingen på.
receptet lyder:
3 ägg
3 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära (malen)
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
3,5 dl mjöl
1,5 dl neutral olja (ex. rapsolja)
ca 4 dl rivna morötter
ca 3 dl rivna röbetor
på toppen:
200 gram philadephiaost
100 gram smör
lite limesaft
2 tsk vaniljsocker
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker. blanda alla torra ingedienser i en annan bunke, tillsätt de torra till äggen och sockret. Vispa ihop och tillsätt sedan oljan. Häll i de rivna rotsakerna lite pö om pö, och rör om.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper eller en smörad form. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40-45 minuter, testa med en sticka så kakan inte är jätte kladdig. Ta ut kakan och låt den svalna.
Blanda smör, philadelphiaost, vaniljsocker och lite limesaft. Bred ut krämen över kakan.