PAJ


Att baka paj
Finns det något godare en sommarkväll än en nygräddad paj? Tror knappast det. Paj är även väldigt lättbakat plus att smakmöjligheterna är oändligt många. Men pajdegen är steg 1 och grunden innehåller fyra ingredienser:
125 gram Smör
1,5 dl Havregryn
1 dl Socker
1,5 dl Mjöl
Man kan alltid ha lite mer mjöl alternativt havregryn om man vill att degen ska bli smuligare. Sedan kan man ju göra paj på massa olika sätt, jag brukar alltid nypa ihop ingredienserna till degen och sedan plasta denna och ha i kylen ett tag. Sedan brukar jag ta ca 2/3 deg och platta ut i en pajform till en botten och väggar. Denna förgräddas sedan på 225 grader i ca 12 minuter, tills den fått färg. Nagga botten med en gaffel innan förgräddning och om man vill kan man klä kanterna med folie så paj-väggarna inte sjunker ner i ugnen. Spara resten av degen till att ha som täcke över fyllningen.
Fyllningar då, här kommer 2 av mina bästa fyllningar:
Jordgubb och rabarberpaj
Jordgubbar
Rabarber
ca 1 dl Socker
ca 1/5 dl Vaniljsocker
ca 1 1/5 msk Majzena
Kanel
Blanda allt i en bunke och låt det stå och gotta till sig innan fyllningen läggs i pajformen.
Blåbär och citronpaj
Blåbär
Citronsaft och citronskal (från ca 1 citron)
ca 1 dl Socker
ca 1 1/5 msk Majzena
Lite Kardemumma
Lite Kanel
När man blandat fyllningen, och förgräddat pajskalet, läggs fyllningen i pajskalet. Resten av degen smulas över fyllningen och sedan gräddas pajen på 225 grader i ca 12 minuter, tills den fått gyllenbrunfärg.
Sedan är pajen redo att ätas med lite vaniljsås!