pakanelen.blogg.se

Att baka är ju bland det bästa som finns. En oändlighet av kreativitet. Så välkommen till min bakvärld, där man är lite, på kanelen.

PAJ

Publicerad 2015-09-13 21:52:00 i Allmänt,

 

Att baka paj

 

Finns det något godare en sommarkväll än en nygräddad paj? Tror knappast det. Paj är även väldigt lättbakat plus att smakmöjligheterna är oändligt många. Men pajdegen är steg 1 och grunden innehåller fyra ingredienser:

 

125 gram Smör

1,5 dl Havregryn

1 dl Socker

1,5 dl Mjöl

 

Man kan alltid ha lite mer mjöl alternativt havregryn om man vill att degen ska bli smuligare. Sedan kan man ju göra paj på massa olika sätt, jag brukar alltid nypa ihop ingredienserna till degen och sedan plasta denna och ha i kylen ett tag. Sedan brukar jag ta ca 2/3 deg och platta ut i en pajform till en botten och väggar. Denna förgräddas sedan på 225 grader i ca 12 minuter, tills den fått färg. Nagga botten med en gaffel innan förgräddning och om man vill kan man klä kanterna med folie så paj-väggarna inte sjunker ner i ugnen. Spara resten av degen till att ha som täcke över fyllningen.

Fyllningar då, här kommer 2 av mina bästa fyllningar:

 

Jordgubb och rabarberpaj

Jordgubbar

Rabarber

ca 1 dl Socker

ca 1/5 dl Vaniljsocker

ca 1 1/5 msk Majzena

Kanel

 

Blanda allt i en bunke och låt det stå och gotta till sig innan fyllningen läggs i pajformen.

 

Blåbär och citronpaj

Blåbär

Citronsaft och citronskal (från ca 1 citron)

ca 1 dl Socker

ca 1 1/5 msk Majzena

Lite Kardemumma

Lite Kanel

 

När man blandat fyllningen, och förgräddat pajskalet, läggs fyllningen i pajskalet. Resten av degen smulas över fyllningen och sedan gräddas pajen på 225 grader i ca 12 minuter, tills den fått gyllenbrunfärg.

 Sedan är pajen redo att ätas med lite vaniljsås!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Matilda

En bak-tokig 23åring som till vardags pluggar medicin, men gillar att lägga mycket tid och energi på bakning. välkommen till min bak-värld.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela